miercuri, 11 februarie 2009

Despre shopaholici

Salutare tuturor,

In timp ce butonam ca sa vad ce mai este nou intr-ale modei, am gasit un site despre shopaholici. Crezand ca este un site despre pasionatii de cumparaturi, am explorat.
De fapt, este o prezentare a Doctorului Shulman, cunoscut pentru aparitiile sale la Oprah.
Acesta descrie in cateva cuvinte comportamentul persoanelor dependente de cumparaturi: "cu totii facem cumparaturi din diferite motive, dar persoanele dependente fac acest lucru pentru a se elibera de anxietate. Cu timpul, cumparaturile creeaza un stil de viata dezordonat, acest lucru devenind in timp singura preocupare a shopaholicilor."
Printre cauzele acestui comportament el enumera: dezabilitatea de a suporta aspectele negative, perfectionismul sau nevoia de a detine controlul.
Jeanna Bryner vorbeste despre diferitele motive care-i fac pe oamenii normali sa faca o dependenta din a face cumparaturi. Mai mult decat atat, numarul lor este in crestere. Ea deosebeste categoriile de oameni care profita de lichidarile de stoc pentru a-si umple sifonierul si cei care ajung de unii singuri la ruina din cauza acestei dependente. Modul in care este tratata acesta problema este unul superficial. Unele persoane pierd controlul asupra vietii propri.
Un studiu facut in SUA, in anul 2006 relateaza ca 6% din populatie sufera de acest tip de dependenta. Barbatii si femeile sunt afectati in egala masura.
Pentru a vedea in ce masura sunt legati de shopping, va invit sa va faceti testul propus de Jeanna Bryner.

Un comentariu:

  1. hmmm...
    cred ca dupa numarul de haine din sifonierul meu (dintre care nu port decat prea putine, si intotdeauna pe ultimele cumparate) si din faptul ca uneori abia mai reusesc sa-i inchid usile, as fi zis ca sunt o shopaholic... dar aparent nu sunt... pfew, ce usurare!!!

    RăspundețiȘtergere